Murkelmums i smördegsknyten

Murkelmums i smördegsknyten
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Murkelmums i smördegsknyten

15 ingredienser

55 m + 1 h

Hemgjorda smördegsknyten fyllda med en krämig röra på murklor. Fantastiskt gott som förrätt eller som tillbehör till Per Morbergs Steak minute med bearnaise och rösti. Det receptet hittar du här!

Viktigt om stenmurklor! Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder numera från att äta den även efter förvällning. I recept kan du använda toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.

Ingredienser

portioner

Smördeg

  • 200 g smör, kallt och skuret i kuber
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 1 äggula
  • 1 ägg, till pensling

Murkelfyllning

  • 100 g murkla, förvällda, sköljda och hackade
  • 2 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 1 dl vitt vin (eller champagne)
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • citronsaft
  • persilja, till garnering

Gör så här

Smördegsknyten

  1. Blanda smörkuber, vetemjöl och salt tills det börjar gå ihop. Tillsätt vatten och äggula. Blanda degen så att den precis går ihop, det ska finnas lite smörklumpar kvar. Plasta in degen och låt vila i kyl ca 30 minuter.
  2. Kavla ut degen till en kvadrat och vik två treslag. Ett treslag innebär att du viker in en tredjedel av kvadraten mot mitten, och sedan återstående tredjedel så den överlappar den första helt. Tre lika delar ligger nu omlott. Kavla ut degen och vik det sista treslaget, sen låter du degen vila minst 1 timme i kylen. Det går också bra att förbereda så här långt dagen innan och låta degen vila i kylen över natten.
  3. Ta ut degen från kylen och sätt ugnen på 220 grader. Kavla ut degen så den är ungefär 0,5 cm tjock. Stick ut 2 cirklar med ett stort glas och stick ut en mindre cirkel från mitten av den ena. Nu har du tre delar, en stor cirkel, en ring och en liten cirkel (den lilla cirkeln blir sen ett lock som läggs på vid servering). Varje knyte består av dessa tre delar. Gör så många som degen räcker till.
  4. Pensla den stora cirkeln med lite uppvispat ägg och placera ringen ovanpå. Lägg på en plåt med bakpapper, placera locket bredvid. När alla knyten och lock är klara, pensla ovansidorna med lite uppvispat ägg och baka i ugnen till de har puffat upp och blivit gyllene i färgen.

Murkelmums

  1. Blanchera murklorna och häll ut vattnet för att få ut giftet om du använder stenmurkla. Återupprepa totalt 3 gånger.
  2. Hacka murklorna och skölj bort eventuell sand.
  3. Skala och hacka schalottenlökarna fint, fräs därefter murklor och lök i smör i 5-10 minuter.
  4. När det börjar knäppa, häll först i vinet och sedan vispgrädden. Låt sjuda över låg värme i 10-15 minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
  5. När smörknytena är färdiga, fyll i lite murkelmums i varje och garnera med persilja.