Mumsbakelse med hasselnötter och nutella

Mumsbakelse med hasselnötter och nutella
Foto: TV4
Peter Dahlberg
Peter Dahlberg

Mumsbakelse med hasselnötter och nutella

Av: Peter Dahlberg

Från: Hela Sverige bakar

18 ingredienser

1 h

Maffig browniebakelse med hemgjord nutellafrosting.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bakelser

Browniebotten

  • 175 g smör
  • 100 g mörk choklad 40 %
  • 100 g hasselnötter
  • 2 ägg
  • 225 g strösocker [2,5 dl]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]

Nutellafrosting

  • 300 g hasselnötter
  • 200 g mjölkchoklad
  • 0,3 dl honung, flytande
  • 100 g smör, mjukt
  • 200 g färskost
  • 120 g florsocker [2 dl]

Dekoration

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g färska jordgubbar
  • några blad/kvistar färsk mynta

Gör så här

Browniebotten

  1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
  2. Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull på svag värme. Grovhacka hasselnötterna. Rör ner ägg, strösocker, vaniljsocker, flingsalt, hackade hasselnötter och vetemjöl till en jämn smet.
  3. Klä en form med kant (20 x 30 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter, den ska vara kladdig. Låt svalna.

Nutellafrosting

  1. Värm ugnen till 175 grader varmluft. Häll hasselnötterna på en plåt och rosta i övre delen av ugnen i 15 minuter eller tills skalet börjar lossna. Ta ut nötterna och låt svalna. Gnugga nötterna i en handduk så skalet lossnar.
  2. Smält chokladen över vattenbad (en skål över kokande vatten). Låt svalna något.
  3. Mixa nötterna i en hushållsmixer. Mixa tills det blir en krämig pasta (peta ner det som hamnar på kanterna och kör lite till).
  4. Tillsätt honung och den smälta chokladen och mixa. Klicka i smöret och färskosten och pulsmixa tills krämen går ihop. Tillsätt florsockret och mixa lite till. Låt stå i kylen 10-15 minuter.

Montering

  1. Lyft ur browniebottnen från formen. Bred nutellafrostingen jämnt över bottnen. Låt stelna till i kylen 15 minuter.
  2. Skär ut 6 rektangulära bitar (gör bitarna mindre om du vill ha fler bakelser). Lägg bitarna på uppläggningsfat eller direkt på assietter.

Dekoration

  1. Pudra bakelserna med florsocker. Dela jordgubbarna i 4-5 delar och lägg upp som en blomma på bakelsen.
  2. Vispa grädden. Häll grädden i en sprits med rundad tyll. Spritsa en liten gräddtopp på ”jordgubbsblomman” och dekorera med 2-3 färska myntablad nära grädden.