Mumsbakelse med hasselnötter och nutella

1 h
6 bakelser
Mumsbakelse med hasselnötter och nutella
Foto: TV4
1 h
6 bakelser

Du behöver

Browniebotten

  • 175 g smör
  • 100 g mörk choklad 40-50 %
  • 100 g hasselnötter
  • 2 ägg
  • 225 g strösocker (2,5 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)

Nutellafrosting

  • 300 g hasselnötter
  • 200 g mjölkchoklad
  • 0,3 dl flytande honung
  • 100 g smör, mjukt
  • 200 g färskost
  • 120 g florsocker (2 dl)

Dekoration

  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g färska jordgubbar
  • några blad/kvistar färsk mynta

Gör så här

  1. Browniebotten
    Värm ugnen till 175 grader varmluft.
  2. Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull på svag värme. Grovhacka hasselnötterna. Rör ner ägg, strösocker, vaniljsocker, flingsalt, hackade hasselnötter och vetemjöl till en jämn smet.
  3. Klä en form med kant (20 x 30 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter, den ska vara kladdig. Låt svalna.
  4. Nutellafrosting
    Värm ugnen till 175 grader varmluft. Häll hasselnötterna på en plåt och rosta i övre delen av ugnen i 15 minuter eller tills skalet börjar lossna. Ta ut nötterna och låt svalna. Gnugga nötterna i en handduk så skalet lossnar.
  5. Smält chokladen över vattenbad (en skål över kokande vatten). Låt svalna något.
  6. Mixa nötterna i en hushållsmixer. Mixa tills det blir en krämig pasta (peta ner det som hamnar på kanterna och kör lite till).
  7. Tillsätt honung och den smälta chokladen och mixa. Klicka i smöret och färskosten och pulsmixa tills krämen går ihop. Tillsätt florsockret och mixa lite till. Låt stå i kylen 10-15 minuter.
  8. Montering
    Lyft ur browniebottnen från formen. Bred nutellafrostingen jämnt över bottnen. Låt stelna till i kylen 15 minuter.
  9. Skär ut 6 rektangulära bitar (gör bitarna mindre om du vill ha fler bakelser). Lägg bitarna på uppläggningsfat eller direkt på assietter.
  10. Dekoration
    Pudra bakelserna med florsocker. Dela jordgubbarna i 4-5 delar och lägg upp som en blomma på bakelsen.
  11. Vispa grädden. Häll grädden i en sprits med rundad tyll. Spritsa en liten gräddtopp på ”jordgubbsblomman” och dekorera med 2-3 färska myntablad nära grädden.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept