Minimuffins till jul

Minimuffins till jul
Foto: Brett Stevens
12

Du behöver

  • 500 g sultanrussin (gula russin)
  • 375 g hackade russin (ca 7 dl)
  • 250 g korinter (ca 4 dl)
  • 240 g cocktailbär, delade i kvartar (ca 2 ½ dl)
  • 2,5 dl konjak eller rom + 1 msk till glasering
  • 250 g smör, osaltat
  • 3 dl farinsocker
  • 2 msk aprikossylt
  • 2 msk sirap, ljus
  • 1 msk citron- eller apelsinskal, finrivet
  • 4 st ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1 tsk kanel, malen
  • silverkulor att dekorera med
  • 1 st äggvita
  • 4 dl florsocker, siktat
  • 2-3 tsk citronsaft, pressad

Gör så här

  1. Låt frukten dra i konjaken över natten.
  2. Värm ugnen till 150 grader och smörj 12 minihål i en muffinsplåt och klä botten i hålen med en rundel av bakplåtspapper.
  3. Rör samman smör och socker och vispa in sylt, sirap och citrusskal.
  4. Vispa sedan ned äggen, ett i taget.
  5. Tillsätt frukten omväxlande med mjölet och kryddorna och blanda väl.
  6. Fördela smeten i formarna och släta till ytan.
  7. Grädda kakorna i 40 minuter eller tills en provsticka visar att de är färdiga i mitten.
  8. Låt dem svalna i formarna och vänd sedan upp dem på ett galler så att de blir upp- och nedvända.
  9. Vispa äggvitan till kristyren med en träslev. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till en slät pasta.
  10. Tillsätt långsamt så mycket citronsaft att kristyren blir lätt rinnande.
  11. Dekorera kakorna med kristyr, släta till med en palettkniv och låt lite rinna ned längs sidorna.
  12. Toppa slutligen med silverkulor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept