Mandelcupcakes - glutenfria

Mandelcupcakes - glutenfria
Foto: Brett Stevens

Mandelcupcakes - glutenfria

Av: Bodil Andersson

Från: Muffins och cupcakes

11 ingredienser

Glutenfria muffins med smak av mandel och apelsin.

Ingredienser

portioner stycken
  • 2 apelsiner
  • 150 g mandel, mald
  • 2,5 dl strösocker, finkornigt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
  • 1 tsk cointreau eller annan likör med apelsinsmak
  • 6 ägg, lätt uppvispade
  • 30 g mandel, flagad, lätt rostad, att dekorera med
  • 5 dl gräddfil (eller crème fraiche)
  • 2 dl florsocker, siktat
  • 2 tsk apelsinskal, finrivet

Gör så här

  1. Lägg de hela apelsinerna i en kastrull, täck dem med vatten och placera en tallrik ovanpå så att de hålls kvar under vatten.
  2. Koka upp långsamt, sänk sedan värmen och låt dem sjuda i 40 minuter eller tills de är mycket mjuka.
  3. Värm ugnen till 175 grader och placera 24 normalstora pappersformar i en muffinsplåt eller på en vanlig bakplåt.
  4. Skär apelsinerna i kvartar och låt dem kallna. Ta bort eventuella kärnor och mixa dem sedan till en mycket slät puré i en matberedare.
  5. Tillsätt mald mandel, socker, bakpulver, vanilj och likör och pulskör tills allt är blandat.
  6. Blanda slutligen ned äggen på samma sätt.
  7. Fördela smeten i formarna och grädda kakorna i 15–18 minuter eller tills de känns fasta.
  8. Låt dem kallna på plåten.
  9. Vispa gräddfil eller crème fraiche, florsocker och apelsinskal till en tjock blandning.
  10. Dekorera kakorna med kräm och flagad mandel.