Cupcakes black & white

Cupcakes black & white
Foto: Brett Stevens

Cupcakes black & white

Av: Bodil Andersson

Från: Muffins och cupcakes

11 ingredienser

Piffiga tvåfärgade muffins med ljus och mörk glasyr på toppen.

Om du inte får tag på självjäsande mjöl så går det bra att byta båda mjölmängderna mot 4 dl siktat vanligt vetemjöl + 2 ½ tsk bakpulver).

Ingredienser

portioner stycken

Cupcakes black & white

  • 250 g osaltat smör
  • 2,5 dl strösocker, finkornigt
  • 1 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl, extra fint (självjäsande) siktat
  • 1 dl vetemjöl (vanligt)
  • 1,75 dl mjölk
  • 0,75 dl kakao, siktad
  • 3 dl florsocker, siktat
  • 10 g osaltat smör
  • 200 g mörk choklad, grovhackad

Gör så här

Cupcakes black & white

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Placera 16 normalstora pappersformar i en muffinsplåt eller på en vanlig bakplåt.
  3. Rör smör, socker och vanilj vitt och luftigt och vispa sedan ned äggen, ett i taget.
  4. Vänd ned mjöl (och eventuellt bakpulver, se tipsrutan) omväxlande med mjölk.
  5. Dela smeten i två delar och rör ned kakao i den ena. Rör tills allt är blandat.
  6. Fördela chokladsmeten i ena halvan av formarna och fördela sedan den ljusa smeten i den andra halvan, så att varje form får en ljus och en mörk halva.
  7. Grädda kakorna i 18–20 minuter eller tills en provsticka visar att de är färdiga i mitten. Låt dem sedan kallna på galler.

Ljus glasyr

  1. Lägg florsockret och smöret till smörkrämen i en liten värmetålig skål.
  2. Rör ned så mycket varmt vatten att det bildas en mjuk pasta.
  3. Placera skålen över vattenbad och rör tills glasyren är jämn och blank.
  4. Lyft den sedan från värmen och bred glasyren på den ljusa sidan av kakorna.

Chokladglasyr

  1. Lägg chokladen till chokladglasyren i en liten skål och rör i den över vattenbad tills den smält. Bred chokladglasyren på den mörka halvan av kakorna.