Moussetårta med hallon, jordgubbar och choklad

POPULÄRT
Tårta Manligt kvinnligt
Foto: TV4
Linda Levin
Linda Levin

Moussetårta med hallon, jordgubbar och choklad

Av: Linda Levin

Från: Det stora tårtslaget

28 ingredienser

Halva tårtan är fylld med vit chokladmousse och jordgubbar, andra halvan med mörk chokladmousse och hallon. Vilken sida väljer du?

Ingredienser

Tårtbotten med citron

  • 20 ägg
  • 956 g strösocker [11,25 dl]
  • 540 g vetemjöl [9 dl]
  • 360 g potatismjöl [4,5 dl]
  • 21 g vaniljsocker (7 tsk)
  • 56 g bakpulver [11,25 tsk]
  • 4 citroner

Jordgubbsmousse

  • 12 gelatinblad
  • 400 g jordgubbar
  • 127 g strösocker [1,5 dl]
  • 6 g vaniljsocker [2 tsk]
  • 6 dl grädde

Vit chokladmousse

  • 6 dl grädde
  • 360 g vit bakchoklad

Hallonmousse

  • 9 gelatinblad
  • 350 g hallon
  • 6 dl grädde
  • 127 g strösocker [1,5 dl]

Mörk chokladmousse med whisky

  • 6 dl grädde
  • 380 g mörk choklad 40 %
  • 1 dl whisky (efter smak)
  • 4 gelatinblad

Vaniljsmörkräm

  • 532 g äggvita
  • 1020 g strösocker [12 dl]
  • 1600 g smör
  • 32 g vaniljsocker [4 msk]

Montering

  • färska jordgubbar
  • färska hallon

Gör så här

Botten

  1. Detta recept är beräknat till 3 olika formar, men endast två bottnar används i tårtan. Frys in den sista och använd någon annan gång.
  2. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  3. Blanda de torra ingredienserna. Sikta i de torra ingredienserna i äggblandningen.
  4. Skölj citronerna och riv bort det yttersta skalet och häll i smeten, blanda allt ordentligt.
  5. Smöra och bröa en form eller spraya med sprayfett. Fördela smeten i formarna.

Jordgubbsmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Mixa jordgubbarna och lägg i en kastrull. Koka upp jordgubbspurén ihop med sockret.
  3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och blanda ner dem i purén. Låt svalna.
  4. Vispa grädden och vaniljsockret och blanda försiktigt i purén. Ställ i kylen för att stelna i ca 4 timmar.

Vit chokladmousse

  1. Blanda grädde och choklad i en kastrull. Smält chokladen på svag värme under omrörning.
  2. När chokladen smält, sätt in i kylen ca 8 timmar. Ta fram och vispa upp till en härlig mousse.

Hallonmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Mixa hallonen och lägg i en kastrull. Koka upp hallonpurén ihop med sockret.
  3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och blanda i dem i purén. Låt svalna.
  4. Vispa grädden och blanda försiktigt i purén. Ställ i kylen för att stelna i ca 4 timmar.

Mörk chokladmousse med whisky

  1. Blötlägg gelatinbladen. Blanda grädde och choklad i en kastrull. Smält chokladen på svag värme under omrörning. När chokladen smält, tillsätt whisky efter smak och gelatinbladen.
  2. Sätt in i kylen ca 8 timmar. Ta fram och vispa upp till en härlig mousse.

Vaniljsmörkräm

  1. Blanda ihop äggvita och socker i en skål. Ställ skålen i ett vattenbad. Vispa då och då tills blandningen är 60 grader.
  2. Ta bort från vattenbadet och vispa äggblandningen vitt och pösigt.
  3. Tärna smöret och häll i smöret då och då under omrörning. Tillsätt vaniljsocker. Vispa tills blandningen gått ihop och blivit slät.

Montering

  1. Dela bottnarna i 3 delar.
  2. Fördela vit chokladmousse på halva sidan av de 3 nedersta bottnarna och mjölkchokladmousse med whisky på andra halvan.
  3. Lägg dit den 2:a delen av tårtbotten. Skär bitar av jordgubbar och strö över den vita chokladen. Fördela jordgubbsmoussen på jordgubbarna.
  4. Strö över färska hallon och fördela hallonmousse över på mjölkchoklad sidan.
  5. Lägg dit den sista botten. Spackla med vaniljsmörkräm och klä med sockerpasta.