Moussefylld chokladsfär med granatäpplegranité

POPULÄRT
Moussefylld chokladsfär med granatäpplegranité
Foto: TV4

Moussefylld chokladsfär med granatäpplegranité

Av: Christian - Falköping

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h +1,5 h

Chokladpralin fylld med vit chokladmousse, serverad på en granité av granatäpple. Servera gärna med ätbara blommor så blir det extra vackert!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vit chokladmousse

  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 65 g äggula [3 st]
  • 1 ägg [ca 30 g]
  • 1 gelatinblad
  • 2 dl grädde
  • 150 g vit bakchoklad

Chokladsfär

  • 50 g vit bakchoklad
  • 100 g mörk choklad

Granité

  • 3 granatäpplen
  • 0,5 dl apelsinjuice
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker

Tillbehör

  • penséer (ätbara blommor)

Gör så här

Vit chokladmousse

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Vispa äggulor och ägg luftigt och häll sedan försiktigt ner sockerlagen samtidigt som du vispar. Låt detta stå och vispa tills det kallnar.
  2. Lägg gelatinbladet i blöt. Värm 0,5 dl av grädden och smält ner 150 g vit choklad. Rör ner gelatinbladet. Vispa resterande grädde lätt och vänd ner ägg och sockerblandningen (Detta sätt att göra mousse på kallas Pate a bombe). Lägg i spritspåse.

Granatäpplegranité

  1. Få ur så mycket saft ur granatäpplena som möjligt, helst ca 2,5 dl. Blanda med ca 0,5 dl apelsinjuice, vatten och socker. Koka upp tills sockret löst sig. Kyl ner och häll ner i glassmaskin, lägg i en bunke och ställ i frysen.

Chokladsfär

  1. Du behöver en halvklots silikonform ca 6 cm i diameter. Smält 50 g vit choklad och 100 g mörk choklad för sig. Pensla ett tunt lager med vit choklad i formen och ställ i frysen i någon minut.
  2. Ta ut och gör samma sak med den mörka chokladen, här kan man välja hur tjockt skal man ska ha på sin sfär men 3 lager är nog bra. Spritsa sedan moussen chokladformarna och låt stelna.

Montering

  1. När det ska serveras så tag ur de halva chokladbollarna ut formen, värm ena kanten på något varmt som är platt t.ex. en tallrik som legat på en kastrull med kokande vatten. Montera sedan ihop de båda halvorna och vips så har vi en boll (sfär låter fränare).
  2. Ta ur granitén ur frysen och skrapa så det blir som snö typ och lägg på botten av tallriken och sedan chokladsfären ovanpå. Servera gärna med ätbara blommor.