Moussaka är Greklands nationalrätt framför alla andra. Den vanligaste ingrediensen är auberginer, även om potatis också kan användas. Denna lagas av nötfärs, annars är lammfärs en vanlig ingrediens.
Sätt ugnen på 175°. Skala och skär auberginerna i 1/2 cm tjocka skivor. Salta och vänd dem i mjöl. Stek skivorna på svag värme i olja. Låt rinna av på hushållspapper. Skala och hacka den gula löekn fint. Bryn köttfärs och lök. Tillsätt tomatpuré, salt och peppar. Låt det puttra några minuter.
Bèchamelsås: Värm mjölken. Smält smöret separat och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning, lite i taget. Krydda med salt, peppar och muskotnöt och låt koka ytterligare några minuter.
Lägg hälften av aubergineskivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärsen, 1/3 av béchamelsåsen, 1/4 av den rivna osten. Upprepa. Häll det uppvispade ägget överst och till sist resten av osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.