Moussaka med grekisk örtsallad

koket.se
Moussaka med grekisk örtsallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Moussaka med grekisk örtsallad

26 ingredienser

1 h 15 m

Krämig moussaka med lammfärssås, aubergine och bechamel smaksatt med pecorino. Serveras med örtig fetaostsallad.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lammfärsröra

  • 500 g lammfärs
  • 3 aubergines
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl rött vin
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk torkad oregano
  • olivolja, till pensling och stekning

Bechamel

  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standardmjölk
  • 2 dl pecorinoost, riven
  • 2 ägg
  • hel muskotnöt, riven

Örtsallad

  • 0,5 litet isbergshuvud
  • 0,5 gurka
  • 0,5 rödlök
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe mynta
  • 150 g fetaost
  • 3 msk olivolja
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 tsk honung
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär aubergine på längden i 0,5 cm skivor. Pensla med olivolja på båda sidor och baka i ugnen 20-25 minuter till gyllene och mjuka.
  2. Hacka gul lök och finhacka vitlök. Bryn i olivolja tills mjukt. Bryn sedan lammfärsen. Häll på vinet och låt koka in. Häll sedan på tomatkross, lägg i oregano och kanel och låt puttra i 20 minuter.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt puttra i någon minut. Häll på mjölk och låt det hela få ett uppkok. Dra av från värmen, lägg i parmesan och ägg och vispa väl. Smaka av med salt och muskotnöt.
  4. I en liten ugnsform, bottna med ett lager aubergine. Lägg hälften av köttfärsröran på och lägg sedan på ett lager aubergine igen. Lägg i resterande köttfärsröra och lägg sista lagret aubergine på toppen. Häll på bechamelsåsen och baka i ugnen 30 minuter till gyllene. Låt svalna i 15 minuter innan servering.

Grekisk örtsallad

  1. Hacka alla grönsaker och örter, blanda. Pressa citron i honungen. Slå dressingen över salladen. Avsluta salladen genom att ringla över olivolja, salta och smula ner fetaost.