Moussaka från Mykonos

Moussaka från Mykonos
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Moussaka från Mykonos

18 ingredienser

Inspiration till denna härliga moussaka kommer från den grekiska ön Mykonos. Moussaka räknas som en av de grekiska nationalrätterna.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk hela tomater, 400 g
  • 1 kruka färsk persilja
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 aubergines

Sås:

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 7,5 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 dl ost, riven

Gör så här

  1. Köttfärsröra: Hacka löken och fräs den i olja. Lägg i köttfärsen, stek tills den får färg. Slå i vitt vin. Skär tomaterna i bitar och lägg dem med sitt spad i grytan. Hacka persiljan fint. Lägg i persilja, salt, peppar, timjan och rosmarin och pressa i vitlöksklyftorna. Koka allt på svag värme under lock i 45–60 minuter.
  2. Värm ugnen till 200°. Skiva de oskalade auberginerna på längden och bryn dem gyllenbruna i olivolja.
  3. Sås: Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull, pudra över mjölet och fräs det lätt under omrörning. Spä med den värmda mjölken, lite i taget under kraftig vispning. Låt småkoka i 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Smörj en ugnssäker form. Varva aubergineskivor, köttfärsröra, sås och ost i flera lager. Avsluta med aubergineskivor, vit sås och ost. Grädda i ugnen ca 30 minuter.