Moussaka

Moussaka
Foto: TV4

Det här är en alldeles egen variant av mousska, så som den lagades på restaurang P.A. & Co i Stockholm.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 4 gula lökar
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • olivolja
  • 500 g lammfärs
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 buljongtärning
  • salt och malen vitpeppar
  • 3 auberginer

Sås:

  • 3 msk smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 dl riven ost

Gör så här

  1. Hacka lökar, morot och selleri. Fräs i olja. Lägg i köttfärsen, dela med gaffel och bryn den. Häll i tomaterna med sitt spad, tomatpuré, vitlök och buljongtärning. Låt puttra ca 1/2 timme till en tjock röra. Krydda med salt och vitpeppar.
  2. Sås: Smält smöret utan att det tar färg. Häll i mjöl och fräs under omrörning någon minut. Späd med mjölken lite i taget. Låt såsen koka upp under vispning, rör ner osten under fortsatt vispning och koka 4-5 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skölj och skär auberginerna i centimetertjocka skivor på längden. Doppa dem lätt i vetemjöl och stek dem gyllenbruna på medelvärme. Varva i en smord ugnssäker form aubergine, köttfärssås och vit sås 2-3 gånger. Avsluta med vit sås. Strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen i 200° ca 45 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept