Mountain cake

Mountain cake
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Våningstårta täckt med marsipan. Fylld med choklad- och lakritsfrosting samt halloncurd och -smörkräm.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

1 oktober 2015
Visa mer

Du behöver

Tårtbottnar

  • 12 ägg
  • 405 g strösocker (4,5 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 60 g kakao (1,5 dl)
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk bakpulver
  • 3 msk lakritspulver

Halloncurd

  • 500 g frysta hallon, tinade
  • 225 g strösocker (2,5 dl)
  • 50 g smör
  • 2 citron
  • 4 msk maizena
  • 4 äggulor (72 g)
  • 2 ägg

Chokladfrosting med lakrits

  • 150 g mjukt smör
  • 600 g färskost
  • 60 g kakao (1,5 dl)
  • 2 msk lakritspulver
  • 270 g florsocker (4,5 dl)
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 150 g mörk choklad 50-60 %

Hallonsmörkräm

  • 700 g mjukt smör
  • 480 g florsocker (8 dl)
  • 4 tsk vaniljextrakt
  • 4 msk citronsaft
  • 200 g färska hallon

Montering

  • 400 g färska hallon
  • 900 g marsipan
  • svart färgpasta

Dekoration

  • grön pastafärg
  • marmorerad marsipan
  • 50 g färska hallon
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Tårtbottnar
    Värm ugnen till 200 grader varmluft. Smörj och mjöla två stora bakformar med löstagbar kant ( à 24 cm) och tre små bakformar med löstagbar kant (à 15 cm).
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och lakritspulver i en skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt med en slickepott. Fyll formarna jämnt med smet. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna.
  3. Halloncurd
    Värm upp bären i en kastrull tillsammans med strösocker, smör och saften från en av citronerna tills sockret löser sig med vätskan. Mixa sönder hallonen med en stavmixer. Sila hallonsåsen till en ny kastrull, genom en sil för att bli av med kärnorna.
  4. Blanda ut maizenan med saften från den andra citronen och rör ner i den varma hallonsåsen. Vispa sönder äggen lite lätt med en gaffel i en skål och rör ner i hallonsåsen.
  5. Värm upp hallonsåsen på nytt och rör hela tiden tills såsen tjocknat till en curd. Häll upp curden i en skål eller burk och låt svalna. Plasta ytan för att undvika att ett skinn bildas.
  6. Chokladfrosting med lakrits
    Smält chokladen över vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt svalna något.
  7. Vispa smör ljust och fluffigt. Tillsätt färskosten och vispa krämigt. Vispa i kakaon, lakritspulvret och florsockret. Tillsätt salt och den smälta chokladen. Vispa fluffigt.
  8. Hallonsmörkräm
    Vispa smöret ljust och fluffigt i köksmaskin i ca 5 minuter. Vispa i florsockret lite i taget. Tillsätt vaniljextrakt och citronsaft och vispa fluffigt. Ta undan ca 2,5 dl av smörkrämen (den ska användas i dekoren). Mixa de färska hallonen till en puré. Sila purén för att bli av med kärnorna och tillsätt i smörkrämen. Vispa fluffigt.
  9. Montering
    Dela en av de stora bottnarna i två delar. Den andra bottnen delar du med en vinkel (ca 45 grader). Enklast är med en ställbar tårtsåg. Stansa ut en cirkel i mitten av den lutande tårtbottnen i samma storlek som de mindre tårtbottnarna. Jämna till bottnen så den blir rak och jämn.
  10. Fyll en spritspåse med lite hallonsmörkräm och spritsa en rund cirkel runt den första bottnen. Fyll ringen med ett lager chokladfrosting. Lägg färska hallon på fyllningen som flera ringar.
  11. Lägg på det andra lagret och spritsa en ring med smörkräm. Fyll ringen med halloncurd och lägg färska hallon på fyllningen som lagret under.
  12. Lägg den vinklade bottnen på bakbordet (även den utstansade cirkeln). Klä in den lutande ytan med smörkräm (det är lättare nu än när den är på tårtan). Lägg bottnen på tårtan. Från sidan ska det se ut som att toppen lutar från ena sidan till den andra. Klä in tårtan med hallonsmörkräm.
  13. Gör likadant med de små bottnarna. Dela en av dem på mitten i två delar. Beroende på höjden av bottnarna, kan båda de andra bottnarna behövas för att göra en skarp vinkel.
  14. Fyll bottnarna likadant som de stora bottnarna. Klä in med hallonsmörkräm.
  15. Färga marsipanen med svart färgpasta. Färga så marsipanen blir marmorerad (inte helt färgad).
  16. Kavla ut marsipanen så den täcker den stora tårtbottnen. Klä in tårtan med marsipan och använd handen eller en smoother för att jämna till sidor och pressa ut luft. Det blir en nedsjunkning i mitten av den lutade toppbottnen, där ska den lilla tårtan stå.
  17. Skär av överflödig marsipan. Gör samma sak med den lilla tårtan.
  18. Stick ner sugrör i den stora tårtan där den lilla tårtan ska stå. Klipp av sugrören vid ytan. Placera den lilla tårtan på området med sugrör. Tårttopparna ska vara på motsatt sida. Alltså om den stora tårtans högsta topp är på vänster sida ska den lilla tårtans topp vara på höger sida.
  19. Dekoration
    Ta fram den undanställda smörkrämen. Färga den grön. Fyll en sprits med en multi-open-tyll och spritsa ”gräs” vid skarven mellan tårtorna och runt botten på den stora tårtan.
  20. Fyll en sprits, med drop-flower-tyll, med hallonsmörkräm och spritsa små blommor ovanför ”gräset” runt tårtan.
  21. Gör små stenbumlingar av marsipanen som blev kvar och dekorera med dem och färska hallon, samt mynta runt och på tårtan. Spritsa ev. med den gröna smörkrämen runt stenarna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept