Moules frites med pommes frites och sauce samourai

4

Du behöver

Pommes frites alla Chez Betty

  • 1 kg King Edvard potatis, använd stora potatisar
  • solrosolja, till fritering
  • salt

Musslor

  • 2 kg bouchotmusslor (små blåmusslor), ordentligt sköljda.
  • 2 gula lökar, hackade
  • 6 klyftor vitlök
  • 100 g smör
  • 1,5 glas torrt vitt vin
  • 1 bouquet garni (timjan, lagerblad, persilja)
  • 1 liten torkad chili
  • 1 näve persilja, hackad
  • salt och nymald svartpeppar

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk pressad citronjuice
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 5 dl solrosolja
  • salt och nymald svartpeppar

Sauce samourai

  • 2,5 dl majonnäs
  • 4 msk Heinz ketchup
  • 1 tsk harissa (chilipasta från Tunisien)
  • 1 nypa Espelettepeppar (torkat chilipulver från Baskien i Frankrike)

Gör så här

  1. Pommes
    Skär potatisen i exakta stavar 1x1 cm. Blötlägg 1 timme så stärkelsen försvinner, byt vatten 3 gånger.
  2. Koka sedan stavarna ordentligt mjuka i lättsaltat vatten. Lyft upp och låt svalna i kyl, gärna över natten.
  3. Fritera sen potatisen i 100-120 grader olja tills den ser torr ut men inte fått nån färg, ca 5 minuter. Låt potatisen svalna i kyl, gärna över natten. Fritera en andra gång i 180 grader olja tills de är riktigt frasiga, salta väl och servera.
  4. Musslor
    I en kastrull fräs lök, vitlök, chili, salt och peppar i 50 gram av smöret i några minuter utan att det tar färg.
  5. Vänd sedan i musslorna och bouquet garni försiktigt och höj värmen. Häll sedan i vinet, resten av smöret och sätt på ett lock.
  6. Låt koka tills alla musslor har öppnat sig. Strö i den hackade persiljan precis innan servering.
  7. Majonnäs
    Vispa ihop äggula,senap och rödvinsvinäger. Droppa i solrosoljan under konstant omrörning. Smaksätt med citronjuice och salt och peppar.
  8. Sauce samourai
    Rör i hop allt tillsammans och blanda väl.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept