I samarbete med Kung Markatta

Morots- och kokossoppa med svart citronris

45 m
6
Morot - och kokossoppa med svart citronris
Foto: Ann-Louise Hulter
45 m
6

Du behöver

  • 600 g morötter, skalade och skivade
  • 1 purjolök, skivad
  • 2 msk Kung Markattas ghee eller kokosolja
  • 1,5 l vatten
  • 2 tärningar Kung Markattas grönsaksbuljong
  • 1 dl Kung Markattas röda linser, avsköljda
  • 3 msk ingefära, hackad
  • 1 burk Kung Markattas kokosgrädde
  • cayennepeppar
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 2 dl Kung Markattas svart thairis
  • 4 dl vatten
  • 1 dl Kung Markattas kokosflingor
  • 1 ekologisk citron, zest och juice

Gör så här

  1. Koka upp riset tillsammans med vattnet och lite salt. Sänk värmen. Låt puttra i ca 40 minuter tills allt vatten är absorberat.
  2. I en stor kastrull fräs purjon i ghee tillsammans med cayennepeppar och ett par nypor salt tills purjolöken är mjuk.
  3. Tillsätt morötter och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser och ingefära. Koka upp och låt puttra i ca 25 minuter.
  4. Häll i kokosgrädde och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Späd eventuellt ut med mera vatten om du vill ha en tunnare soppa.
  5. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna. Passa dem noga då de lätt bränns vid. Rör ner citronzest och juice i riset. Häll ner ¾ av kokosflingorna och rör ihop allt.
  6. Smaka av med salt. Häll över i en serveringsskål och toppa med resterande kokosflingor. Häll upp soppan i skålar och toppa med en skopa citronris och gärna lite färsk koriander.
Visa mer
Kommentera receptet
I samarbete med Kung Markatta

Fler goda recept

Fler från Kung Markatta

Visa alla recept från Kung Markatta