Mormors högtidslimpa

Mormors högtidslimpa
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Flätat matbröd med soltorkade tomater och sesamfrön. 

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

8 oktober 2015
Visa mer
2 h

Du behöver

  • ca 800 g vetemjöl (10 dl)
  • ca 3,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2 ägg
  • 3 msk solrosolja
  • ca 20 g salt (1 msk)
  • ca 10 g socker (0,5 msk)
  • 250 g soltorkade tomater i olja
  • några nypor havssalt
  • 1 msk sesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt sedan rumsvarmt vatten, socker, ägget och olja. Blanda på låg fart tills allt är blandat väl och jästen är upplöst.
  2. Tillsätt sedan mjölet omgångar på medium/snabb fart och arbeta i ca 5 min. När allt mjöl är i så ska degen släppa från kanterna i degmaskinen, fortsätt att arbeta degen medan du tillsätter saltet. Kör sedan ytterligare 2 minuter.
  3. Tillsätt de soltorkade tomaterna (gärna finhackade), blanda väl och täck sedan över degen med en handduk och lämna för att jäsa i ca 30 min.
  4. Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
  5. Baka sedan ut degen till valfri limpa (jag gör en 5 fläta) och låt sedan jäsa ytterligare 30 min på en plåt med handduk över.
  6. Pensla limpan med uppvispat ägg och strö på sesamfrön och havssalt. Grädda i ca 20-25 min, låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept