Mörk oxbuljong

Mörk oxbuljong
Foto: TV4

Buljong kan kokas av ben från hals, lägg eller bringa. I det franska köket kallas buljong för fond, det vill säga grund. Det är inte svårt att koka buljong, men det tar sin tid. Men det är inte din tid det tar, du behöver bara se till den då och då. Med en eller ett par buljonger i frysen har du grunden till all världens soppor.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 2 kg ben av nöt
  • 3 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 5-8 vitpepparkorn
  • 1 liten purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 liten bit rotselleri (ca 50 g)
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 kvistar timjan
  • 1 lagerblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Skär köttet i bitar. Knäck benen eller be kötthandlaren göra det åt dig. Skölj av bitarna i kallt vatten och torka dem torra. Lägg kött och ben i en långpanna. Bryn dem i ca 10 minuter, rör om då och då. Ansa och skala purjo, lök och rotselleri. Skär i mindre bitar.
  2. Ta ut plåten och lägg i grönsakerna och låt alltsammans rostas ytterligare i 20 minuter. Lägg över kött och grönsaker i en gryta eller stor kastrull. Skölj ur långpannan med hett vatten och slå buljongen i grytan. Fyll på med vatten så att kött och grönsaker täcks.
  3. Koka upp långsamt, skumma med hålslev. Tillsätt pepparkorn, persiljestjälkar, lagerblad och timjan. Sjud sedan på svag värme i 3-4 timmar. Silja buljongen och salta. Kyl ner den snabbt. Buljongen håller i 2-3 dagar i kylskåp. I frysen håller den upp till ett år.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept