Mörk chokladmousse med apelsinsås

Några droppar likör eller konjak lyfter fram och förstärker smaken av choklad i den här moussen. Kaffet måste vara riktigt starkt, det är en del av hemligheten.

17 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl vispgrädde
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 1,5 dl starkt, kallt kaffe
  • 2 äggulor
  • 2 cl kakaolikör eller konjak

Apelsinsås:

  • 5 dl färskpressad apelsin
  • strimlat skal av 2 apelsiner
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk arrowroot

Gör så här

  1. Bryt blockchokladen i bitar och smält den i vattenbad. Låt den svalna. Skilj äggulorna från vitan. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Vispa gulorna med kaffet i en kastrull på mycket svag värme tills smeten är blank och tjock. Kastrullen får inte bli för varm, då stelnar gulorna.
  2. Rör ner den avsvalnade chokladen i äggblandningen. Smaksätt eventuellt med lite likör eller konjak. Vispa grädden hårt. Vänd försiktigt ner grädden. Häll upp i formar eller skål och kyl väl före servering.
  3. Apelsinsås: Koka upp saft, vatten och lite socker. Slå blandningen över skalstrimlorna och låt det hela dra 15 minuter. Sila och red av såsen med arrowrot. Spara skalstrimlorna och använd till garnering. Tips: Frys in äggvitorna som blir över och laga maräng av dem.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept