Morbergs pölsa

Morbergs pölsa
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Morbergs pölsa

25 ingredienser

2 h

Per Morberg lagar sin pölsa på kalv- och fläskkött, lever samt fläsksvål.

Tips: Frys in halva satsen och servera en annan dag

Ingredienser

portioner
  • 600 g kalvkött, och fläskkött
  • 200 g fläsksvål, (ej rimmad)
  • 150 g kalvlever
  • 200 g korngryn
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter (stora)
  • 2 palsternackor
  • 1 purjolök
  • färsk timjan
  • färsk mejram
  • 4 lagerblad
  • salt
  • ca 15 kryddpepparkorn
  • ca 15 vitpepparkorn
  • 1 ask ansjovisfilé, 55 g
  • 2-3 dl grädde
  • 1 msk ättiksprit 12 %

bouqet garni

  • några kvistar färska kryddor
  • mejram
  • torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • silduk
  • bomullssnöre

Till servering

  • inlagda rödbetor
  • potatis, kokt
  • persilja, till garnering

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor gryta med rikligt med salt. Skär köttet i jämnstora bitar. När vattnet kokar häll i allt kött och koka upp.
  2. Sila bort all vatten och tvätta köttet i silen med kallt vatten. Lägg tillbaka köttet i grytan och täck med kallt vatten och sätt tillbaka på spisen. Skala och skär upp grönsakerna grovt och lägg i grytan tillsammans med kryddorna.
  3. Gör en Bouqet garni: Hacka mejram och timjan grovt, lägg dem på silduken med lagerblad, kryddpepparkorn och vitpepparkorn. Vik in kanterna och bind ihop med bomullssnöret, slå i bordet så kryddorna krossas lite grann och lägg paketet i grytan. Salta rikligt
  4. Koka upp och låt sen sjuda i 1,5 timme under lock på svag värme. Skumma av då och då.
  5. Koka korngrynen enligt anvisningar på paketet.
  6. När köttet är klart, tag bort bouqet garnin, sila bort och behåll buljongen från köttet. Mal köttet och grönsakerna i en köttkvarn med den grova skivan. Sila köttbuljongen och spar 1/3 av buljongen i en kanna på sidan.
  7. Hacka korngrynen grovt. Lägg i det malda köttet och hackade korngrynen tillbaka i grytan och späd med köttbuljongen till önskad konsistens.
  8. Smaka av med ansjovisfiléer, ca 3-4 stycken och eventuellt även lite av ansjovisspad. (Det går även bra att hacka ansjovisfiléerna innan dom tillsätts). Tillsätt grädde efter smak och konsistens. Smaka av med salt och peppar och spetsa med ättika om du önskar.