Morbergska fisksoppan med saffran

Per Morberg Från Morberg
Morbergska fisksoppan med saffran
Foto: Martin Löf
Från Morberg

Det ska vara fasta fiskar till Per Morbergs fisksoppa, man ska inte spara på vitvinet och det är viktigt att man lägger ned räkorna allra sist så att de inte blir sega.

När det ska komma riktigt många gäster kommer största pannan till användning. Den är stor som ett tefat, ett sådant där som man åker på i snön. Ibland blir det fisksoppa i den. /Per

27 februari 2009
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
ca 45 m
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 400 g fiskfilé, ett par olika sorter (t ex lax, kattfisk, kolja)
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 3-4 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 l fiskfond eller hummerfond
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 1 dl färska örtkryddor (timjan, basilika)
  • 1 knivsudd chilipeppar
  • 1 kg blåmusslor
  • 200 g skalade räkor

Gör så här

  1. Skär fiskfiléerna i cirka 3 cm stora bitar.
  2. Skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala och hacka löken och moroten och skär sellerin i fina bitar.
  3. Fräs alltsammans utom fisken i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, saffran, fiskfond, salt och kryddor och låt soppan sjuda cirka 10 minuter.
  5. Skölj och borsta musslorna noga. Släng alla som är trasiga eller som redan har öppnat sig. Lägg dem i grytan.
  6. Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.
  7. Ta av grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra ett par minuter innan du serverar den.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Filéknivar från kända varumärken

Filéknivar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept