Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

ca 2 h 20 m
6
Plommonspäckad fläskkarré
Foto: Martin Löf
ca 2 h 20 m
6

Du behöver

Plommonspäckad fläskkarré

  • 1 kg benfri fläskkarré
  • 8+8 katrinplommon, urkärnade
  • salt och peppar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1-2 syrliga äpplen
  • 1 msk rapsolja, eller annan neutral olja
  • 1-2 lagerblad
  • 3-5 dl grönsaksbuljong
  • hackad persilja, till garnering

Gräddsås

  • 5 dl sky från stekningen
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk tamarisoja
  • salt och nymalen peppar

Till servering

  • gröna ärtor
  • äppelmos

Gör så här

  1. Plommonspäckad fläskkarré
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen.
  3. Krydda det runt om med salt och peppar.
  4. Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.
  5. Skala och skär lök, morot och palsternacka i grova bitar. Klyfta äpplen.
  6. Lägg rotsaker, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen.
  7. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1,5-2 timmar. Ös köttet med buljongen under stektiden.
  8. Lyft upp det och låt det vila i 10–15 minuter.
  9. Gräddsås
    Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.
  10. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens.
  11. Smaka av med soja, salt och peppar.
  12. Servera plommonspäckad fläskkarré med grönsakerna och katrinplommonen från stekningen samt gräddsås, gröna ärter och äppelmos.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept