Per Morbergs skinkstek med kokt rödkål

Per Morbergs skinkstek med kokt rödkål
Foto: Mar
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs skinkstek med kokt rödkål

17 ingredienser

2,5 h

Per Morbergs recept på saftig skinkstek som serveras med äpple och kokt rödkål. Recept från boken Morberg lagar husmanskost.

Leta efter en riktigt tjock och fet bit i butiken. Har de bara magert griskött så byt handlare eller be dem köpa in andra grisar /Per Morberg

Ingredienser

portioner4 - 6

Skinkstek

  • 1 kg färsk skinka, med svål
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 syrliga äpplen
  • 2 kvistar timjan
  • 3-5 dl grönsaksbuljong

Kokt rödkål

  • 750 g rödkål
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 äpple
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

Skinkstek

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Putsa skinkan och torka av den. Ruta eventuellt svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar.
  3. Lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp.
  4. Skala lök och morot och skär dem i bitar. Klyfta äpplena.
  5. Lägg alltsammans i formen och lägg på timjankvistarna.
  6. Stek köttet mitt i ugnen i ca 2 timmar. Ös med buljong och grönsaker under stektiden.
  7. Låt köttet vila i 10 minuter. Sila och spara skyn.

Kokt rödkål

  1. Strimla rödkålen, skala och strimla lök och äpple. Fräs alltsammans mjukt i smör.
  2. Tillsätt socker, ättika och buljong. Låt sjuda i ca 20 minuter tills kålen är mjuk och lätt mosig.
  3. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ättiksprit eller socker.
  4. Skiva skinksteken och servera det med skyn, rödkålen och kokt potatis.