Mörk chokladmousse med ton av apelsin

1h 45 min
4
Mörk chokladmousse med ton av apelsin
Foto: TV4

Mörk och fyllig chokladmousse med lätt ton av apelsin, toppad med björnbär och riven choklad. En efterrätt garanterat fri från socker och sötningsmedel.

Dryckestips
Kaffe/te au choix!

Vintips
Charles de Fère Cuvée Jean-Louis Rosé Brut, art.nr. 77119, 65 kr – ett fynd!
Ett inte för sött vin till desserten. Kommer från Frankrike och har inslag av röda bär såsom röda vinbär, jordgubbar och körsbär. Ett vin som kommer möta chokladen med bravur och lätta upp avslutningen. Bubblor är aldrig fel!

Moniques recept

Avokado med kantareller


Ugnsstekt kronhjortsfilé



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

28 februari 2011
Visa mer
1h 45 min
4

Du behöver

  • 200 g mörk choklad (gärna över 80% el 100g 75%+100g 86%)
  • 1 st äggula
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl kokosolja, ”smält” (den blir flytande vid 24 grader)
  • 1-2 tsk apelsinskal, riven (mängd beroende på hur stark du vill ha smaken av apelsin)
  • 5 dl vispgrädde (40%) ,vispad så att den är tjockflytande

Garnering

  • Några björnbär
  • Riven choklad

Gör så här

  1. Dela och hacka chokladen.
  2. Lägg i en bunke över vattenbad.
  3. Blanda äggula, salt och apelsinskal i en skål.
  4. Blanda försiktigt ner det flytande, lätt uppvärmda kokosfettet.
  5. Tillsätt den smälta chokladen och blanda.
  6. Vänd ner grädden och rör om försiktigt.
  7. Lägg upp i portionsformar eller i en större skål.
  8. Ställ kallt i kylen minst en timme före servering.
  9. Ta fram 15 minuter innan servering och garnera med björnbär och riven choklad.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept