Världens godaste lussekatter

Världens godaste lussekatter
Foto: Björn Terring

Du behöver

Deg 1

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1,25 l vetemjöl

Deg 2

  • 1 g saffran, gärna trådsaffran
  • 1 st sockerbit
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 5 dl vetemjöl, ca

Till pensling och garnering

  • 1 st ägg
  • russin

eller

  • 50 g smält smör
  • strösocker

Gör så här

  1. Deg 1
    Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet.
  2. Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
  3. Deg 2
    Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
  4. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.
  5. Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl.
  6. Forma lussekatter, (som ett S med för långa ändar). Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 20 minuter.
  7. Pensla med ägg eller smör, garnera och grädda katterna på 225-250 grader i ca 7-9 minuter. Låt svalna under duk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept