Örtfylld fläskfilé

Monika Ahlberg

Örtfylld fläskfilé

10 ingredienser

Saftig och vacker rätt som även kan göras på grillen i grilltider!

Ingredienser

  • 1 fläskfilé [ca 600 g]
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5-1 dl mild olivolja (eller rapsolja)
  • 1 kruka färsk rosmarin, 0,5 kruka till fyllningen och den andra halvan till garnering
  • 100 g pancetta (eller rökt sidfläsk eller bacon i värsta fall)
  • ca 50 g parmesanost
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • ris, gärna rött eller svart eller matvete
  • sallad

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor.
  2. Skär sedan ett snitt längs med filén, vik ut den och tryck eller banka ut den till en ca 1 cm tjock platta.
  3. Pressa vitlöken i 1/2 dl olja.
  4. Repa hälften av rosmarinkvistarna.
  5. Hacka pancettan i små bitar.
  6. Riv parmesanosten
  7. Blanda ner detta i vitlöksoljan. Ta eventuellt lite mer olja om det känns torrt.
  8. Bred ut massan i mitten av den utplattade filén, rulla ihop.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Bind runt filén med ett bindgarn, bast eller annat snöre som tål ugnsvärme.
  11. Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn filén vackert gyllene runt om.
  12. Sätt in pannan i ugnen eller lägg över filén i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 20 minuter.
  13. Låt vila någon minut i folie innan den skärs upp i vackra skivor.
  14. Servera med ris, rött, svart eller vitt eller matvete samt sallad.