Lammracks

Lammracks
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Lammracks

Av: Monika Ahlberg

Från: Monikas bästa menyer för hösten

10 ingredienser

På hösten brukar det finnas lammracks att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Om inte går det nästan lika bra med lammkotletter. Klyftpotatis och ugnsbakade rotfrukter är gott till och kan tillagas i ugnen samtidigt som lammet.

Investera i en grillpanna! Så här om hösten när utegrillen är undanställd är jag så glad att jag har min. / Monika Ahlberg

Ingredienser

portioner
  • 2-3 lammracks (eller 15-18 lammkotletter)
  • olja, till grillpannan
  • 10 rejäla kvistar färsk rosmarin

Marinad:

  • 1,5 dl olivolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 dl honung, flytande
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 limefrukt, saften av

Till servering:

  • klyftpotatis
  • ugnsbakade rotfrukter

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Marinera lammracksen i minst 2 timmar. Vänd dem ibland.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Hetta upp en grillpanna. Grilla lammracksen i lite olja i 5-8 minuter på varje sida så att de får fin färg. Lägg dem sedan i ugnsfast form och häll över det som är kvar av marinaden.
  4. Halvera rosmarinkvistarna så att de blir fler. Skär med en kniv längs varje ben och stick in rosmarin lite här och var mellan kotlettbenen.
  5. Sätt in formen i ugnen i 8-10 minuter. Tag sedan ut lammracksen och linda in dem i folie. Lägg tillbaka foliepaketet i formen och låt steka ytterligare 15 minuter. Låt vila.
  6. Skär upp i kotletter och servera med klyftpotatis och ugnsbakade rotfrukter.