Fläskfilé Bombay

Fläskfilé Bombay
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Fläskfilé Bombay

10 ingredienser

I min hemstad Göteborg serveras det ofta Africana som är en ljuvlig curryrätt gjord på oxfilé. Här har jag gjort en egen variant med fläskfilé, ”Fläskfilé Bombay”. /Monika Ahlberg

Till det lite festligare tillfället
Servera även små skålar av gurka i bitar, jordnötter, bananer i skivor, konserverade mandarinklyftor och Mango Chutney.

Magnus Svenssons vintips
South Atlantic Shiraz Cabernet Sauvignon 3L - Artikelnummer 22989 -
179 kr

Ett vin med generös kryddig fruktighet med toner av mörka bär såsom björnbär, blåbär och vinbär samt inslag av torkade örter, lakrits och mörk choklad. Frisk fruktsyra och mjuka välbalanserade tanniner ger ett vin med drickvänlig charm samtidigt som dess krydda och koncentrerade mörka frukt. Perfekt allroundvin som passar till många olika typer av mat.

Punto Niño Pinot Noir Reserva - Artikelnummer 2820 - 79 kr
Ett ungdomligt, kryddigt vin med fruktig smak och mjuka tanniner, inslag av körsbär, vilda örter, jordgubbar, ingefära, mynta, lakrits och fat. Serveras vid 16 grader till smakrika rätter av fet eller vild fågel, fläsk och lamm, gärna med inslag av örtkryddor och svamp.

Duette Premium Pinot Noir - Artikelnummer 6602 - 99 kr
Vinet har en djup och koncentrerad fruktighet av mörka körsbär, jordbubbar och plommon samt en fint kryddig och lätt rostad ton som indikerar välintegrerade franska ekfat. Relativt strama tanniner ligger väl inbäddade i den sammetslena frukten och den friska fruktsyran ger ett långt elegant avslut. Vinet har en djup och koncentrerad fruktighet av mörka körsbär, jordbubbar och plommon samt en fint kryddig och lätt rostad ton som indikerar välintegrerade franska ekfat. Relativt strama tanniner ligger väl inbäddade i den sammetslena frukten och den friska fruktsyran ger ett långt elegant avslut.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • smör
  • 2-3 morötter
  • 2 msk curry
  • 1-2 klyftor vitlök
  • ca 4 dl matlagningsgrädde
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)

Till servering

  • kokt ris

Till garnering

  • färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Putsa filén fri från senor och hinnor.
  2. Dela den i ca 2 cm tjocka skivor.
  3. Dela sedan varje skiva en gång till på tvären.
  4. Hetta upp en rejäl klick smör i en panna med hög kant.
  5. Bryn köttet lätt på inte alltför hög värme.
  6. Sänk värmen något och låt det eftersteka ett par minuter.
  7. Skala morötterna och dela de i smala stavar.
  8. Tillsätt till köttet, curryn och pressa ner vitlöken.
  9. Fräs ytterligare några minuter.
  10. Tillsätt grädden och låt puttra tills köttet är klart.
  11. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  12. Garnera med persilja och servera med ris och med eller utan de festliga tillbehören!