Biff rydberg med sockerbakade körsbärstomater

Du behöver

  • 700 g oxfilé (ca)
  • 1 kg små färskpotatisar
  • 4 st gula lökar
  • 4 msk Smör till pannan
  • salt och svartpeppar

Pepparrotscrème:

  • 3 dl crème fraiche
  • 5 cm pepparrot
  • salt

Sockerbakade tomater:

  • 18 st körsbärstomater, gärna både gula och röda (ca)
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 kruka krispsallad

Till servering och garnering:

  • 6 st råa äggulor
  • persilja

Gör så här

  1. Koka upp crème fraichen till pepparrotscrèmen och låt den sjuda på medelvärme i ca 4 minuter.
  2. Dra av från plattan och riv ner pepparroten. Smaka av med salt.
  3. Låt stå i några minuter.
  4. Sila bort pepparroten och ställ i kyl över natten.
  5. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form.
  6. Ringla över olivoljan och strö över salt och socker.
  7. Baka tomaterna i 100° varm ugn i ca 1 timme.
  8. Skär oxfilén i kuber.
  9. Dela varje potatis i 4 delar.
  10. Skala och hacka löken.
  11. Hetta upp hälften av smöret i en panna.
  12. Bryn potatisbitarna och efterstek dem på svag värme under lock tills potatisen är mjuk och gyllene. Salta.
  13. Hetta upp resten av smöret i en annan panna och bryn köttet hastigt tills det är vackert rosa inuti, 3–4 minuter.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Tag upp köttet och håll det varmt.
  16. Lägg ner löken och fräs den mjuk.
  17. Lägg upp högar av kött, potatis och lök.
  18. Blanda tomaterna med krispsallad och lägg upp lite på varje tallrik.
  19. Lägg på en klick pepparrotscrème.
  20. Knäck äggen och servera en gula på varje tallrik.
  21. Strö till sist över rikligt med persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept