Biff Rydberg med pepparrotscrème

Biff Rydberg med pepparrotscrème
Foto: Ann Lindberg
4

Du behöver

  • 700 g oxfilé
  • 4 st gula lökar
  • 1 kg färskpotatis, små
  • 4 msk smör
  • salt och peppar

Pepparrotscrème

  • 3 dl créme fraiche
  • 5 cm pepparrot
  • salt

Sockerbakade tomater

  • 18 st körsbärstomater
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 kruka krispsallad

Till servering

  • 6 st äggulor, råa
  • persilja

Gör så här

  1. Pepparrotscréme
    Koka upp créme fraichen och låt den sjuda på medelvärme i ca 4 minuter.
  2. Dra från plattan och riv ner pepparroten.
  3. Smaka av med salt.
  4. Låt stå i några minuter. Sila sedan bort pepparroten och ställ crèmen i kyl över natten.
  5. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form.
  6. Ringla över olivoljan och strö över salt och socker.
  7. Baka tomaterna i ugnen på 100° i ca 1 timme.
  8. Biff Rydberg
    Skär oxfilén i kuber.
  9. Dela varje potatis i 4 små delar.
  10. Skala och hacka löken.
  11. Hetta upp hälften av smöret i en panna.
  12. Bryn potatisbitarna och efterstek dem på svag värme under lock tills potatisen är mjuk och gyllene. Salta.
  13. Hetta upp resten av smöret i en annan panna och bryn köttet hastigt tills det är vackert rosa inuti.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Tag upp köttet och håll det varmt.
  16. Lägg ner löken och fräs den mjuk.
  17. Vid servering
    Lägg upp högar av kött, potatis och lök.
  18. Blanda tomaterna med krispsallad och lägg upp lite på varje tallrik.
  19. Lägg på en klick pepparrotscréme.
  20. Knäck äggen och servera en gula på varje tallrik.
  21. Strö till sist över rikligt med persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept