Ugnsbakad fisk provencale

Ugnsbakad fisk provencale
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Ugnsbakad fisk provencale

16 ingredienser

Ugnsbakad fisk provencale är en god och vacker fiskrätt. /Monika

Magnus Svenssons dryckestips
Rijk's Shiraz Mourvèdre Cinsault Viognier 3L BiB – Artikelnummer 12119 - 209 kr.
Doften är medelstor, ren och generöst fruktig i modern stil med tydligt inslag av björnbär och plommon och med en lite kryddig nyans av lakrits och en mjuk kolalik rondör. Smaken är medelfyllig med en god mörk fruktighet som ger en antydan av mild sötma som balanseras fint av en aningen frisk syra och balanserad strävhet. Det här är ett utmärkt allroundvin som passar bra till medelkraftiga rätter av fågel, kött och vilt.

Chakana Bonarda – Artikelnummer 6548 - 74 kr
Intensivt bärfruktigt med tydlig karaktär av söta mogna körsbär och hallon, samt inslag av lakrits-kryddighet. Vinet har en frisk fruktsyra och mjukt saftiga tanniner som ger tillräcklig stramhet för att lyfta fram frukten och samtidigt ge ett silkeslent avslut. Vinets fräscha, bärfruktiga stil gör att det passar ypperligt till rätter av ljust kött och fågel, men kanske har det lite tufft i kombination med de allra mustigaste rätter av vilt, mörkt kött. Till den som vill testa ett rött vin till grillad eller stekt smakrik vit fisk kan det vara en lyckad kombination.

Terredora Aglianico – Artikelnummer 6288 - 89 kr
Ett mycket intensiv fruktighet med djup kryddighet av peppar, kakao och ett fint rostat inslag. Tydlig fruktighet av mörka körsbär och mogna röda bär kombinerat med inslag av torkade plommon, örter och viol. Koncentrerat vin med en härlig kombination av syditalienskt tuffhet och modernt avrundad tanninstruktur. Perfekt till all medelhavsinspirerad mat, smakrika pastarätter och grytor samt grillat och stekt kött av både lamm, nöt och vilt.

Ingredienser

portioner
  • ca 700 g vit fisk
  • 8 potatisar
  • 3 morötter
  • 1 rödlök
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 0,5-1 dl olivolja
  • 3 tomater
  • 3 dl hönsbuljong
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 citron
  • 1 förp sockerärtor
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)

Till servering

  • 0,5 förp rucolasallad
  • vinägrett

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala morötterna och skiva dem i ca 1/2 cm breda skivor.
  3. Skiva potatisen något tunnare (jag tycker inte den behöver skalas).
  4. Skala och skiva löken och vitlöken.
  5. Blanda allt i en stor ugnsfast form och ringla över några matskedar olivolja.
  6. Salta och peppra.
  7. Stek i ugnen ca 20 minuter.
  8. Blanda samman smör, hackad persilja och skalet från 1/2 citron (spar "köttet").
  9. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  10. Skär citronen i klyftor, både halvan med skal och halvan utan skal.
  11. Halvera tomaterna och koka upp buljongen.
  12. Lägg fisken i mitten av formen med grönsakerna och potatisen, häll på buljongen och placera tomatklyftorna runtom, stek ytterligare 10 minuter.
  13. Lägg till sist på persiljesmöret och sockerärtorna och stek ytterligare 3 minuter.
  14. Servera!