Saffransgravad lax med honungssås

10 min
Saffransgravad lax med honungssås
Foto: Tina Kindblom/TV4
Från Monikas mat

Frys laxen ett dygn innan den ska gravas och börja att grava den innan den är helt tinad. Bäst resultat blir det av mellanbiten på laxen. Min lax har en mild smak av saffran som passar fint ihop med en len honungssås. Beräknas för ca 6 personer.

Beräknas för ca 6 personer.

Se receptet på honungssåsen här.


17 juni 2010
Visa mer
10 min

Du behöver

  • 1 kg laxfilé av mittbiten
  • 0,5 dl strösocker, knappt
  • 0,5 dl salt, knappt
  • 2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
  • 1 g saffran, gärna trådsaffran
  • 2 dl dill

Gör så här

  1. Skär laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar.
  2. Stöt ihop socker, salt, vitpeppar och saffran. Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen.
  3. Finhacka dillen. Lägg ihop laxbitarna med rikligt med dill, cirka 2 deciliter emellan. Strö över resten av dillen.
  4. Lägg in laxen i en plastpåse och grava i kyl i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept