Marulksmedaljonger med kronärtskockor och rödvinssås

Marulksmedaljonger med kronärtskockor och rödvinssås
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Marulksmedaljonger med kronärtskockor och rödvinssås

Av: Monika Ahlberg

Från: Monikas bästa menyer - för våren

15 ingredienser

Marulk tillhör en av Monikas favoritfiskar. Vit och fast i sitt kött är den perfekt både att grilla och steka.

Beräknas för ca 6 personer.

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja (eller solrosolja)
  • 12 marulksmedaljonger
  • 1 msk smör
  • 1 tsk seafood & fish-krydda (eller annat kryddsalt)

Kronärtskockor:

  • 12 kronärtskockshjärtan, från burk
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 10 färskpotatisar (små)
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad

Rödvinssås:

  • 3 dl rött vin
  • 2 msk vispgrädde
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Låt kronärtskockshjärtana rinna av.
  2. Hetta upp hälften av olivoljan i en panna.
  3. Stek kronärtskockorna gyllene.
  4. Salta och peppra.
  5. Skala och skär potatisen i bitar.
  6. Hetta upp resten av olivoljan i en annan panna och stek dem gyllene.
  7. Smaka av med salt och blanda ner persiljan.
  8. Blanda kronärtskockor och potatis. Håll varmt.
  9. Koka upp rödvin till såsen.
  10. Låt koka tills 1⁄5 återstår.
  11. Sänk värmen och tillsätt grädden och det rumsvarma smöret i tunna skivor. Såsen får inte koka, då kan den skära sig!
  12. Smaka av med salt och svartpeppar.
  13. Hetta upp raps- eller solrosolja i en panna.
  14. Bryn marulken i några minuter på varje sida tills den är vit och fin i köttet.
  15. Tillsätt smöret efter halva tiden.
  16. Ös fisken då och då med smöret.
  17. Lägg upp potatis- och kronärtskocksröran på tallrikar.
  18. Placera marulken ovanpå.
  19. Häll till sist rödvinssåsen runt om.
  20. Krydda och servera.