Ädelolst med glöggmarinerade fikon

1h 20 min
Ädelolst med glöggmarinerade fikon
Foto: Björn Terring

Ädelolst med glöggmarinerade fikon och rökt ren. Ost och fikon känner vi ju till att det är gott, men serverat så här där fikonen fått bada i glöggen och osten är mjukrörd tillsammans med rökt renkött blir det bättre än vad man någonsin kan föreställa sig. /Monika Ahlberg - Receptet kommer från kokboken Monikas jul.

På bilden syns även

Pepparkakssticks med lingonmousse

.

Läs mer om Monikas jul


25 november 2010
Visa mer
1h 20 min

Du behöver

  • 2 dl glögg
  • 3 st färska fikon
  • 6-12 skivor ljust bröd
  • 150 g ädelost
  • 12 skivor rökt renstek
  • 1-2 dl blandade nötter, till exempel cashew och pistaschnötter

Till garnering

  • Eventuellt salladsskott

Gör så här

  1. Koka ihop glöggen i en kastrull och reducera ner till något mindre än hälften.
  2. Skär fikonen i klyftor och lägg ner dem i glöggen och låt ta smak i ca 1 timme.
  3. Dela brödskivorna i trekanter på diagonalen eller ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått.
  4. Stek dem gyllene i smör på båda sidor i en panna på spisen.
  5. Mosa osten.
  6. Rosta nötterna i en torr inte allt för het panna.
  7. Fördela renstek, ost, fikon och nötter på varje brödskiva och garnera gärna med lite salladsskott.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept