Små julpajer med lingonmousse

Små julpajer med lingonmousse
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Små julpajer med lingonmousse

18 ingredienser

En perfekt paj att göra med julskinkan, både när man är sugen och då man tröttnat, riktigt god och krämig! Jag lagar den i små pajformar och serverar en lingonmousse till. /Monika Ahlberg

Ingredienser

pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 2 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 100 g Västerbottensost, riven
  • 200 g julskinka, i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)
  • 1 rödlök, skivad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Lingonmousse

  • 1 dl lingon
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 tsk honung, flytande
  • 2,5 dl crème fraîche
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand.
  2. Tumma ut den i 6 små pajformar eller en stor pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kyl.
  3. Vispa upp ägg. Tillsätt grädde och ost.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ned skinka och lök.
  6. Fyll formarna/formen och grädda i 180/200 grader i 30-40 minuter, eller tills pajerna stannat.
  7. Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull.
  8. Värm och låt koka upp.
  9. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  10. Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen.
  11. Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna, varma eller ljumma.