Små julpajer med lingonmousse

Små julpajer med lingonmousse
Foto: Björn Terring

Du behöver

Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 2 st ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 100 g riven västerbottenost
  • 200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)
  • 1 st rödlök, skivad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Lingonmousse

  • 1 dl lingon
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • 2,5 dl crème fraiche
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand.
  2. Tumma ut den i 6 små pajformar eller en stor pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kyl.
  3. Vispa upp ägg. Tillsätt grädde och ost.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ned skinka och lök.
  6. Fyll formarna/formen och grädda i 180/200 grader i 30-40 minuter, eller tills pajerna stannat.
  7. Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull.
  8. Värm och låt koka upp.
  9. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  10. Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen.
  11. Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna, varma eller ljumma.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept