Jordgubbstårta á la Monika Ahlberg

Jordgubbstårta á la Monika Ahlberg
Foto: Tina Kindblom
Från Monikas mat

Jordgubbar hör ju midsommar till och denna jordgubbspyramid är en perfekt midsommartårta. Beräknad för cirka 10 personer.

Beräknad för cirka 10 personer.
Jordgubbarna kan bytas mot andra bär, till exempel hallon eller blåbär eller båda delarna.

I stället för grädde kan man servera vaniljsås.

I stället för mandelmassa i botten kan man ha vaniljkräm.

8 juni 2009
Visa mer

Du behöver

Botten:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 1 st nypa salt
  • 150 g kallt smör
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 4 msk vatten
  • 2,5 l jordgubbar

Gelé:

  • 6 msk svart eller röd vinbärsgelé
  • 6 msk svart eller röd vinbärssaft

Till servering:

  • lättvispad grädde

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl, socker, salt och smör till en grynig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Låt vila i kyl i 1 timme.
  4. Kavla ut degen och klä en pajform med avtagbara kanter, ca 20 cm. Nagga och ställ i kyl i 15 minuter.
  5. Grädda bottnen på 200° i ca 15-20 minuter tills den fått vacker färg.
  6. Låt svalna och lägg över på ett tårtfat.
  7. Riv mandelmassan och rör ut den med vattnet till en jämn smet. Bred ut över bottnen.
  8. Skölj och snoppa jordgubbarna och bygg en pyramid ovanpå mandelmassan.
  9. Smält geléet på svag värme i en liten kastrull.
  10. Tillsätt saften och rör om.
  11. Låt svalna lite så det tjocknar något och ringla det till sist över jordgubbarna.
  12. Servera tårtan med lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept