Fänkålssoppa med torsk och räkor

Från Förkväll

Fänkål och fisk är smaker som gifter sig utsökt med varandra. /Monika Ahlberg

Magnus Svenssons vintips
L Chardonnay 3L - Artikelnummer 73715 - 229 kr (Finns i Beställningssortimentet)
Frisk doft av mycket ren Chardonnay med citrus och mandel. Elegant och frisk med ung ren frukt och toner av mineraler och mandel. Lite minichablis. Vinet passar till förrätter av de flesta slag utom där syran måste vara framträdande. Grönsaksrätter och alla sorters fisk utom möjligtvis gravad lax.

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut – Artikelnummer 7471 - 249 kr
Bärig doft med toner och viol, körsbär, mycket jordgubbar och röda äpplen.
Frisk och elegant smak med inslag av hallon, jordgubbar och brödighet. Detta Rosévin passar fantastiskt till kallskuret såsom parmaskinka samt
andra charkuterier med sälta.

Graham Beck Chardonnay Viognier – Artikelnummer 15515 - 69 kr
Ett torrt, generöst fruktigt vin med tydligt inslag av mogen persika, citrus och en fint blommig nyans. Ett bra allroundvin och buffévin.

Se Monika laga soppan här


29 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st fänkål, ca 200 g
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 st citron, saften
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 st schalottenlök
  • Smör eller olja till grytan
  • 1 dl vitt vin (eller vitt matlagningsvin)
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 3 tsk oregano, torkad
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 dl vispgrädde
  • Flingsalt, efter smak
  • Nymalen svartpeppar, efter smak
  • 400-500 g torsk, kolja eller sej
  • 200 g räkor, skalade (ca)

Gör så här

  1. Skölj fänkålen och strimla den tunt.
  2. Ta undan 8 stycken fina skivor.
  3. Blanda olivoljan med citronsaften och flingsalt.
  4. Lägg ner de 8 skivorna i oljan.
  5. Hacka schalottenlöken och fräs den och resten av fänkålsskivorna i smör eller olja i en stor gryta.
  6. Fyll på med vitt vin, buljong och kryddor.
  7. Koka upp och låt koka sakta i ca 10 minuter tills fänkålen mjuknat.
  8. Tillsätt grädden och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
  9. Mixa soppan i grytan.
  10. Sätt grytan på spisen och skär fisken i bitar.
  11. Lägg i fiskbitarna och låt koka upp.
  12. Stäng av plattan och låt soppan stå och dra i 5 minuter.
  13. Fördela soppan i 4 skålar och garnera med fänkålsskivor och räkor.
  14. Servera med brödet, gärna lätt rostat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept