Oxfilésallad i små skålar av gurka

6

Du behöver

Marinad

  • 0,5 dl sesamolja
  • 0,75 dl limesaft
  • 0,75 dl ketjab manis
  • 1 st vitlök
  • 1 st röd chili
  • 250 g oxfilé av mittbit (cirkamängd)
  • 3 st gurkor, så raka och tjocka som möjligt

Sallad

  • 1 ask rucolasallad, ca 50 g
  • 2 st kvistar koriander
  • 4 st kvistar persilja
  • 4 st kvistar körvel
  • 1 st stor röd chilifrukt
  • 0,5 dl limesaft
  • 0,5 dl sötsur sås
  • Gurkköttet

Gör så här

  1. Grovhacka vitlöken.
  2. Dela, skölj bort fröna och finhacka chilifrukten.
  3. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner oxfilén och marinera i kylskåp i minst 3 timmar eller över natten.
  4. Tag ut köttet i rumstemperatur i god tid innan det ska tillagas. Grilla köttet i en grillpanna i 5-7 minuter på båda sidor. Det ska inte vara helt genomstekt utan lite rosarött inuti. Låt köttet svalna och skär det sedan i strimlor.
  5. Skär bort ändarna på gurkorna och dela sedan varje gurka i 4 cm tjocka bitar, (ca 3 stycken per gurka).
  6. Gröp sedan ur varje gurkbit med ett kuljärn så att det blir en skål c:a 2 1/2 cm djup. Spar gurkköttet och blanda ner det i salladen
  7. Grovhacka rucola, koriander, persilja och körvel.
  8. Skölj, dela och tag bort de små fröna från chilifrukten. Strimla den sedan mycket fint. Blanda alltsammans med limesaft och sötsur sås. Tillsätt till sist köttstrimlorna och gurkköttet. Fyll varje gurkskål med rikligt av salladen och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept