Monikas goda pestosill

Monikas goda pestosill
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monikas goda pestosill

10 ingredienser

Monika Ahlbergs goda sill passar både till jul, påsk och midsommar Recept från boken Monikas jul.

Jag är mycket förtjust i pesto och äter det till allt möjligt. En dag fick jag för mig att göra denna pestosill. Den blev mycket lyckad! /Monika Ahlberg

Läs mer om Monikas jul

Ingredienser

  • 420 g 5-minuterssill

Pesto

  • 1 kruka basilika
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 bit parmesanost, fint riven, ca 1 dl
  • 50 g pinjenötter, rostade
  • ca 1 dl extra virgin olivolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)

Till garnering

  • färska basilikablad
  • pinjenötter, rostade

Gör så här

Sill

  1. Låt sillbitarna rinna av i ett durkslag.
  2. Dela dem sedan i mindre bitar.

Pesto

  1. Gör peston i en mixer. Kör basilika, hackad vitlök, riven parmesanost med lite olja.
  2. Tillsätt mer olja efter hand.
  3. Rosta pinjenötterna i en torr inte alltför het panna och blanda till sist ner dem i peston.
  4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Sill, forts

  1. Garnera med extra basilika och lite rostade pinjenötter.