Monika Ahlbergs grönkålspaj

Monika Ahlbergs grönkålspaj
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monika Ahlbergs grönkålspaj

13 ingredienser

Passar bra som tillbehör till julbordets småvarma eller som alternativ till icke köttätande gäster. Pajen är lika uppskattad året runt och passar även att servera som lunch. /Monika Ahlberg. Receptet kommer från kokboken Monikas jul.

Läs mer om

Monikas jul

Ingredienser

pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör (eller margarin)
  • 0,75 dl kvarg

Fyllning

  • 250 g grönkål
  • 3 rödlökar
  • smör
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)
  • 2 dl cheddarost, riven

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Till garnering

  • 2 dl valnötter, grovhackade

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka mjöl och smör grynigt.
  3. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop degen.
  4. Tryck ut den i pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter.
  5. Nagga med gaffel och låt stå kallt 30 minuter.

Fyllning

  1. Grovhacka grönkålen och koka den i lättsaltat vatten i några minuter.
  2. Låt rinna av.
  3. Skala, skiva och fräs lök och kål i smör på inte alltför hög värme.
  4. Salta och peppra efter smak.
  5. Pajskal, forts Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.

Äggstanning

  1. Vispa ihop äggstanningen.

Paj

  1. Lägg i kålblandningen och osten i det förgräddade pajskalet.
  2. Slå på äggstanningen och strö över valnötterna.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter.
  4. Servera pajen varm, ljummen eller kall.