Äggbröd á la Monika Ahlberg

Äggbröd á la Monika Ahlberg
Foto: TV4
Från Monikas mat

Bröd med hela ägg som dekoration är från början en grekisk tradition till påsk. Äggen kan naturligtvis färgas innan de stoppas ner i brödet. Koka i så fall äggen med önskad färg i några minuter innan brödet gräddas.

1 sats blir 1 bröd.

30 mars 2010
Visa mer

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl yoghurt naturell
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk salt
  • 1 l vetemjöl (knappt)

Till pensling och garnering:

  • 1 st uppvispat ägg
  • 5 st hela ägg med skal

Gör så här

  1. Rör ut jästen i yoghurten som ska vara fingervarm, 37°.
  2. Tillsätt rapsolja, salt och 3/4 av vetemjölet. Arbeta degen väl.
  3. Låt jäsa under duk i knappt 1 timme.
  4. Arbeta in resten av mjölet.
  5. Dela degen i 3 delar. Slå ihop 2 och kavla ut till en rund platta.
  6. Klä en smord springform med degen.
  7. Dela sista biten i 6 delar och rulla ut till fingertjocka längder. Placera 2 som ett kryss på botten av formen. Gör 4 cirklar som placeras i formen.
  8. Placera ett rått, eller lätt kokt om de färgats, i varje cirkel och ett i mitten.
  9. Låt jäsa i 30 minuter under duk.
  10. Pensla brödet med ett uppvispat ägg och grädda det i 200° i c:a 30 minuter i ugnens nedre del.
  11. Låt svalna under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept