Smörgås med pocherat ägg, lax och sparris

6

Du behöver

  • 6 skivor bröd, gärna halvmörkt
  • smör till stekning
  • 6 st ägg
  • 1 l vatten + 1/2 msk salt + 1 msk ättikssprit
  • 1 ask rucolasallad eller jungfrusallad
  • 6 skivor kallrökt lax
  • 6 st sparrisar
  • 3 msk forellrom

Sås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tub pepparrotsvisp
  • salt och nymalen svartpeppar
  • dill

Gör så här

  1. Börja med att pochera äggen. Koka upp vatten, salt och ättikssprit. Knäck äggen ett och ett i taget i en kopp. Gör en virvel i kokvattnet. Låt sedan äggen glida ner, ett i sänder i mitten. Låt sjuda i ca 3-4 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål med kallt eller ljummet vatten. (Låt de absolut inte ligga kvar i det heta vattnet då blir gulan mycket tråkig).
  2. Koka sparrisen någon minut i lättsaltat vatten, häll av. Rör ihop såsen och förvara i kyl.
  3. Hetta upp smör i en panna. Stek brödskivorna gyllene på båda sidor. Lägg upp på ett fat. Fördela rucola, lax och sparris på bröden. Toppa med ägg, forellrom och pepparrotssås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept