Stekt kalkonbröst med parmaskinka á la Monika Ahlberg

Från Efter tio

Perfekt till festmiddagen, Halloween eller när du bara vill äta något extra festligt.

Smaksätt gärna såsen med lite sherry eller Madeira.
Servera gärna kalkonen med kokt smörslungad brysselkål blandat med rostade pinjenötter.

31 oktober 2008
Visa mer

Du behöver

  • 3 st färska kalkonbröst, ca 1 1/2 kg
  • 50 g smör
  • 6 skivor Serranoskinka
  • 3 st gula lökar
  • Smör till stekning av löken
  • Några kvistar vardera av salvia, timjan och dragon
  • 1 st citron, saft och skal
  • 2 st små röda äpplen
  • salt och nymalen vitpeppar

Sås

  • 6 dl sky+ buljong av fond eller tärning
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • soja

Till servering

  • Ugnsstekt potatis, gärna Blå kongo och vanlig vit blandat

Gör så här

  1. Börja med fyllningen: Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smöret och låt svalna.
  2. Hacka örter och äpple. Blanda samman med citronskal och saft.
  3. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Skär flera fickor i kalkonbröstet och tryck ner fyllningen.
  5. Pensla bröstet med smält smör, salta och peppra. Lägg över på ett ugnsfast fat och sätt in i ugnen på 175° och stek i cirka 1 3/4 timme.
  6. Lägg på parmaskinkan då en kvart återstår och pensla gärna med smör flera gånger under stektiden.
  7. Ta upp kalkonen och håll den varm. Späd fatet med fond eller buljong.
  8. Mät upp sky och buljong, låt koka upp.
  9. Rör ihop mjölet med lite vatten till en slät redning.
  10. Tillsätt redningen till skyn under vispning och låt sedan såsen koka i 4-5 minuter.
  11. Späd med grädde och smaka av med salt, peppar och soja.
  12. Skiva kalkonköttet och servera med ugnsbakade potatisklyftor och rykande het sås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept