Smördegsmånar och parmaknyten

Du behöver

Smördegsmånar:

  • 1 Paket frysta smördegsplattor
  • mjöl
  • 2 msk smör
  • 100 g färsk spenat
  • 50 g chèvre
  • 1 dl grädde
  • 1 st ägg

Parmaknyten:

  • 8 st urkärnade svarta oliver
  • 8 st soltorkade tomater, gärna marinerade
  • 100 g färskost eller philadelphiaost
  • 10 st långa skivor parmaskinka
  • 10 st gräslöksstrån
  • 100 g rucolasallad
  • 4 st färska fikon
  • några jättekapris
  • god olivolja
  • balsamvinäger
  • gourmetsalt

Gör så här

  1. Smördegsmånar:
  2. Börja med fyllningen eftersom den behöver svalna innan den läggs på smördegen.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt spenaten och rör om. Låt fräsa i några min. Tillsätt chèvre och grädde. Rör tills allt smält till en slät massa. Ställ åt sidan att svalna.
  4. Tina smördegsplattorna och kavla ut dem, men inte för tunt, på ett mjölat bakbord. Tag ut rundlar med hjälp av ett glas.
  5. Lägg en tesked av spenatröran på ena sidan av varje rundel. Vik ihop och tryck till kanten ordentligt med en gaffel.
  6. Lägg månarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn på 200 grader i 10-12 min.
  7. Parmaknyten:
  8. Finhacka oliverna och 6 av de soltorkade tomaterna. Blanda med osten.
  9. Fördela en klick på varje skiva parmaskinka. Vik ihop kanterna och knyt ihop till ett paket med hjälp av ett strå gräslök. Bred ut rucolasalladen på ett fat. Dela fikonen och finhacka de resterande tomaterna. Fördela knytena, fikonen, tomaterna och kaprisen ovanpå salladen. Servera tillsammans med en god olivolja, balsamvinäger, gourmetsalt och ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept