Grönkålssoppa med tortillabröd

Grönkålssoppa med tortillabröd
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Grönkålssoppa med tortillabröd

8 ingredienser

En mustig och krämig grönkålssoppa som jag serverar med skinkostbredda, pannstekta tortillabröd. Till julminglet brukar jag servera dessa i små glas, grönkålsshots! /Monika Ahlberg

Mixa varma vätskor
Mixar du din soppa i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.

Här hittar du det shotanpassade receptet

Grönkålsshot

.

Ingredienser

portioner
  • 800-1000 g grönkål
  • 50-100 g smör, till stekning
  • 8 dl hönsbuljong (av fond eller tärning)
  • 4 dl vispgrädde
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)

Till servering

  • 1 förp tortillabröd
  • 1 förp skinkost (eller vegetarisk ost)

Gör så här

  1. Repa och strimla grönkålen.
  2. Fräs den mjuk i smör i omgångar i en panna eller gryta utan att den tar färg.
  3. Koka ihop buljong och grädde och häll den över grönkålen i grytan.
  4. Låt sjuda i ca 5 minuter eller tills grönkålen är mjuk.
  5. Mixa soppan och runda eventuellt av med en klick smör.
  6. Smaka av med flingsalt och nymalen peppar.
  7. Stek tortillabröden lätt i pannan.
  8. Servera med skinkost.