Champagnegratinerade ostron

20 min
Champagnegratinerade ostron
Foto: Tina Kindblom/TV4
Från Monikas mat

Ostron och champagne passar ihop och ger en lyxig känsla. Serverat så här blir det mycket av det goda, och dricks det dessutom champagne därtill blir det extra festligt!

Beräknas för ca 6 personer.

28 december 2009
Visa mer
20 min

Du behöver

  • 30 st ostron
  • 3 dl fint riven parmesanost

Champagnesås:

  • 1 st stor schalottenlök
  • 1,5 msk smör
  • 3 dl champagne
  • 3 dl vispgrädde
  • redning av 1/2 msk vetemjöl utrört i 1/2 msk smält smör
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • grovt salt till formen eller faten
  • ett gott grovt bröd till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275 grader grillvärme. Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg.
  2. Häll på champagnen och låt koka ner till hälften. Tillsätt grädden och låt småkoka i 4-5 minuter.
  3. Red såsen med redningen och låt koka ihop ytterligare några minuter. Öppna ostronen och skär loss dem från skalet. Sila i lite ostronsås i champagnesåsen.
  4. Lägg ostronen på en bädd av grovt salt i en ugnsfast form. Fyll varje ostron med champagnesås och toppa med fint riven parmesanost.
  5. Gratinera ostronen i 2 minuter på 275° grillvärme. Servera genast och gärna med ett gott grovt bröd!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept