Monika Ahlbergs pekannötpaj med färskost

Från Efter tio

Lite seg, kolaaktig nötpaj med len konsistens av färskost.

Pekannötterna kan bytas ut mot valnötter eller blandade nötter.
Fyllningen kan smaksättas med någon sprit, till exempel rom.

13 december 2011
Visa mer

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 65 g smör
  • 4 msk ljus sirap
  • 200 g Philadelphiaost
  • 2 dl råsocker strö eller farinsocker
  • 3 st ägg
  • 200 g pekannötter
  • 2 tsk vaniljsocker

Till servering

  • Lättvispad grädde med vanilj

Gör så här

  1. Dela smöret och finfördela det i mjölet med en gaffel.
  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop del en smidig deg. Tryck ut den i en form med avtagbar kant ca 23 cm. Nagga botten och fäst kanten med foliepapper. Förgrädda pajskalet på 225° i ca 10 minuter.
  3. Sänk värmen till 180°. Koka upp smör och sirap i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten.
  4. Vispa råsocker och ägg pösigt.
  5. Tillsätt pekannötterna och vanilj. Blanda samman med ostsmeten och fyll pajskalet.
  6. Grädda på 180° i ca 30 minuter.
  7. Servera ljummen med lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept