Tarte tatin

Du behöver

Smördeg:

  • 200 g smör
  • Cirka 4 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • (Det går också bra att använda djupfrysta, färdiga smördegsplattor)

Fyllning:

  • 100 g osaltat smör
  • 2,5 dl strösocker
  • saften av en halv citron
  • 6 äpplen

Gör så här

  1. Smördeg: Blanda ¼ av smöret med mjölet och vattnet. Arbeta samman till en deg. Kavla ut till en rektangel.
  2. Skiva smöret över ena halvan och vik över den andra. Tryck till i kanterna. Kavla åter ut försiktigt så att smöret inte kryper ut. Vik sedan i tre delar.
  3. Kavla ut igen och upprepa detta tre gånger. Låt degen vila kallt mellan kavlingarna så går det lättare. Låt sedan plattan ligga i kylskåpet.
  4. Fyllning: Bred ut smöret jämnt i en stekpanna. Häll över socker och citronsaft.
  5. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Lägg dem med den runda sidan nedåt i stekpannan. Kavla ut smördegen och rulla den runt kaveln. Lägg degen över äpplena i stekpannan. Knip in degen efter stekpannans form och skär av det som blir över.
  6. Låt vila svalt i cirka 15 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Hetta upp en platta. Sätt stekpannan på plattan, som ska vara ordentligt varm, i cirka 15 minuter tills smöret och sockret bubblar och har fått guldgul färg. Lyft då och då vid kanten med en liten kniv.
  9. Flytta pannan och placera den mitt i ugnen och grädda i 10-15 minuter, tills kakan har fått fin färg.
  10. Ta ut pannan ur ugnen. Observera att skaftet är mycket varmt. Vänd upp kakan på ett fat och för tillbaka den i stekpannan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept