Saffranspäron

30 min
Saffranspäron
Foto: Tina Kindblom/TV4
Från Monikas mat
Jul

Vackert och gott! Päron med smak av saffran.

Blanda gärna saffran och kanel, saffran och apelsin eller saffran och rosmarin.

Fler smaksättningar att prova: Julvinäger - Apelsinskal, kanel, färsk ingefära, stjärnanis och kardemumma. Pepparkaksvinäger -kanel, ingefära, kardemumma, nejlika. Vaniljvinäger -Snitta en vaniljstång och lägg ner delarna i en väl rengjord flaska. Fyll på med mild vinäger och förslut.

Beräknas för ca 6 portioner.

2 juni 2008
Visa mer
30 min

Du behöver

Saffranspäron:

  • 3,5 kg fasta päron
  • 2 st små pressade citroner, eller 1 stor

Lag:

  • 3 l vatten
  • 2,1 kg strösocker
  • 3,5 g saffran, gärna trådsaffran

Vaniljpäron:

  • 3 l vatten
  • 2,1 kg strösocker
  • 5 st vaniljstänger

Gör så här

  1. Skala päronen och lägg dem i vatten med pressad citronsaft så behåller de färgen.
  2. Koka ihop alla ingredienser till lagen. Lägg ner päronen och låt de koka sakta i 15-20 minuter beroende på mognadsgrad.
  3. Lägg päronen i väl rengjorda heta burkar, häll på lagen och förslut.
  4. Vaniljpäron: Ta 5 vaniljstänger istället för saffran. Snitta dem på längden och gröp ur de små fröna. Både stång och frön ska koka med i sockerlagen. Lägg sedan med en bit av vaniljstången i burken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept