Monika Ahlbergs fikonmarmelad med mandel

Monika Ahlbergs fikonmarmelad med mandel
Foto: Sara Palmquist
Från Nyhetsmorgon

Riktigt god fikonmarmelad som är suverän att äta tillsammans med ost. Mandeln kan uteslutas, om du önskar.

24 november 2010
Visa mer

Du behöver

  • 0,5 kg torkade fikon
  • vatten
  • 5 dl strösocker (300 g strösocker per 1/2 kg fruktmassa)
  • 1 st citron, skal och saft
  • 100 g grovt hackad skållad mandel

Gör så här

  1. Blötlägg fikonen över natten.
  2. Koka fikonen mjuka i blötläggningsvattnet i cirka 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
  3. Ta upp fikonen ur vattnet och mixa frukten i en mixer tills den är slät, men inte helt slät.
  4. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt koka upp, sakta. Låt koka långsamt i cirka 10 minuter. Rör hela tiden i grytan så att inte marmeladen bränner fast.
  5. Blanda ner mandeln när ett par minuter återstår av koktiden.
  6. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept