Monika Ahlbergs fikonmarmelad med mandel

Monika Ahlbergs fikonmarmelad med mandel
Foto: Sara Palmquist
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monika Ahlbergs fikonmarmelad med mandel

5 ingredienser

Riktigt god fikonmarmelad som är suverän att äta tillsammans med ost. Mandeln kan uteslutas, om du önskar.

Ingredienser

  • 0,5 kg torkade fikon
  • vatten
  • 5 dl strösocker (300 g strösocker per 0,5 kg fruktmassa)
  • 1 citron, skal och saft
  • 100 g sötmandel, skållad, grovt hackad

Gör så här

  1. Blötlägg fikonen över natten.
  2. Koka fikonen mjuka i blötläggningsvattnet i cirka 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
  3. Ta upp fikonen ur vattnet och mixa frukten i en mixer tills den är slät, men inte helt slät.
  4. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt koka upp, sakta. Låt koka långsamt i cirka 10 minuter. Rör hela tiden i grytan så att inte marmeladen bränner fast.
  5. Blanda ner mandeln när ett par minuter återstår av koktiden.
  6. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.